понедељак, 18. август 2014.

KUD PLOVI OVAJ BROD 2?

ili
SAMO SLOGA SRBINA SPAŠAVA!
 
Večeras su igrane uloge Mola P prisustvovale zajedničkoj večeri koju su organizovale naše prve komšije Slovenci. U tom raskošu minimalizma od hrane i potocima vina iz tetrapaka koje je Đuzepe predstavio kao najskuplja na sniženju u lokalnom marketu, razvila se priča na moju inicijativu o našoj čuvenoj kovanici "samo sloga Srbina spašava".
Za pripit engleski bračni par ovo je predstavljalo veliki izazov i sa svojim plemićkim licima tražili su tačan izgovor kovanice ali na engleskom jeziku. Možda bi njima bliže bilo da sam pokrenuo celu priču u smeru "za Kralja i otadžbinu", ali onda bi priča skliznula u podatak da je naš prestonaslednik rođen u Londonu, a da je kvart tokom njegovog rađanja proglašen Kraljevinom Jugoslavijom. Tim svetim rađanjem Mi smo  kao tadašnja velika nacija bili opasni osvajači ostrva!
Plava gospođa sa psom toliko je bila ushićena muškim imenom građana Srbije - Srbin, da je odmah zatražila dozvolu da svog sledećeg psa nazove Srba. Naravno novi pas će sigurno biti mešanac srednjih godina kome dlaka otpada na svakom delu tela. Filipinac stjuard naših domaćina Slovenaca imao je potrebu da pronikne u duhovno značenje reči Srbija, pa tako i značenje reči "sloga" i "spašava". Za njega ova srpska mantra koja se u realnosti pokazala da od sloge i sapsenja zajedničkog nema ništa, i da u stvarnosti jedva čekamo da zabijemo jedni drugima složno nož u leđa, ima tako neprocenjivo uzvišenje do samog spasenje lica svih nacija. Francuska posada Patrik i Paskal, su u oblacima parfema otkrili da nose tange, te da ih jedino složno apelovanje na gazde da im kupi novu unformu može doneti spasenje. Tako utegnuti i našminkani nije im puno stalo gde će se utegnuta neka zemlja negde spasiti. Estrelja ima isti stav u svojoj otadžbini. Svaki deo Španije je na klizavom terenu ali jedno je sigurno svi bi složno da Madrid ostane njihov grad. Za Estrelju to je prvobitno važno zbog frizera i kozmetičara. Onog trenutka kada "stigne" bogati muž, spašena će svet posmatrati iz drugog ugla. Iz nekog skupocenog dupleksa svaki deo sveta izgleda kao kompaktna ujedinjena nacija. Vlasnik broda Terry (gazda pokojnog psa) švajcarac smatra da Srbija treba da se otvori svetskom tržištu i rasproda. Sve što postoji ima cenu, a spasenje je u obrtu kapitala, a gde ima para tu ima i sreće.
Slovenci su bili uzdržani ali sa stavom. Samo svakodnevni predani rad bi nas spasonosno složio. Za tako "veliku" zemlju mora da postoji konkretniji nacionalni radni plan. Hvala Bogu pa su se spasili našeg ujedinjenog kolektivnog stalnog odmora!
Da nam živi, živi rad, čaše u vazduh dok je naš Mol P složan mi smo u blagonaklonom spasenju.
...holanđanka i dalje ne zna koja je razlika između Srbije, Slovenije i Slovačke. Sve je  to isto, i zastave pa čak i imena država. U tom neshvatanju, zajecala je tiho i zapitala se, a gde je taj Sibir?



1 коментар: