недеља, 24. август 2014.

KUD PLOVI OVAJ BROD 8?

 ili
Put kojim se ređe ide

Kapetanija naše marine nalazi se u centru zrakasto povezanih pontona (nešto nalik ostrvskoj palmi u bogatoj arapskoj zemlji-izvor Discovery), od kojih je jedino Mol P dodat na jednu od tih grana. Kao da je otkinut, pa privezan, tako put sa bilo koje brodice našeg pontona do kapetanije traje isrcpljujuće dugo. Najnesnosnije je kada raspali standardnih 45' a moraš tim putem preći do jedinog marketa u marini. Ovu rutu prozvali smo "Put srama" (Walk of shame) iz dva razloga: sramota je što toliko bogati ljudi moraju da pešače-zašto jednostavno ne lebde, i drugi, toliko su bogati da je to stvarno sramota. Svakim odlaskom po lokalnu (netačnu) vremensku prognozu, pijaću vodu (samo slovenački brod reciklira morsku) ili nešto treće, isposnički hodočasnimo put Međugorja imajući uvek iskustva fatamorgana i priviđenja: Gospe sa Hristom; Gospe bez Hrista; Gospe s mužem; Psa Terrija ili jednostavnu igru kaleidoskopskih svetlucavih tačkica.
Estrelja je pre neki dan hodočasni Put srama prepešačila za malo na kolenima (kao Paulo Koeljo), jer je na noge natakla plastične papuče koje je kao bonus poklon dobila u nekim ženskim novinama. Posle je zaključila, "ma da sam i ukrala ovoliko ne bih ispaštala."
Lokalna meterološka stanica u kapetaniji naše marine najavila je za večeras promenu vremena, snažni vetar praćen kišom. Sličnu informaciju dobila je i slovenka od svog homeopatskog udruženja sa sedištem na Križankama, pa je od jutros radila samo vežbe za disanje (što je Macu preko puta pontona strašno napalilo). Pas plave gospođe celu jutro vuče guzicu po betonskom molu, dok posade naših komšija uvezuju (duplo) svoje jedrilice i jahte u slučaju nepogode. Jedino su francuzi imali malih problema, zbog nanizanih brojanica oko vratova (belih koje daju odličan kontrast kada nemaju majice) stalno ih mešaju s kanapima broda i povlače svoje vratove (u kandže giljotine-sprave koju su civilizacijski najvise usavrsili).
Vremensku nepogodu pratiće prekid struje u celoj marini!
Maca ima agregat pa možemo svi kod njega, ali Plava gospođa sa psom insistira da se okupimo uz fenjere i sveće kod nje. Holanđanka je rekla da na tom brodu možemo jedino da prizivamo duhove, posle čega nas je pogled Filipinca (praćen vetrom) ponovo presekao. Slovenački par je predložio da možemo odlično da se provedemo ako budemo zamislili želju i otvarali pasians! Dok jedan igra ovaj drugi zamišlja želju (a ostali se smaraju). Udarom slabašnijeg groma, slovenački stjuard filipinac Rio, okrene se prema nama (kao u najavnoj špici Bolivudskog filma) i reče (potvrdujući sumnju da ima natprirodne moći) "mogu da Vam uradim natalnu kartu i pogledam šta vas čeka u budućnosti!" Estrelja i večerašnja domaćica Plava gospođa sa psom su ga bukvalno unele u brod. U mraku, samo licem osvetljeni, čuo se glas filipinca kako prikuplja astrološke podatke svojih žrtvi. Prva željna budućnosti bila je španjolka Estrelja. Tranzicija škorpije u blizanca u odnosu na konja koji prelazi u transcedent kravu, polukružno ka...šta je bilo sa majkom? Kaže Estrelja da je po rođenju napustila. Mi u čudu-On stvarno vidi! Pita Maca jel živa ili mrtva? Filipinac pogleda strogo u bosanca i ovaj zaćuta. Dalje vidi to i to, da ne ide tu i tu... vidi mušku figuru ispred zida, sa šeširom i loknama. Pita Estrelja jel bogat? Kaže filipinac-ima zlatan zub. To je on! Uzviknu španjolka. I kraj, ništa više ne vidi. Sledeća je Plava gospođa sa psom. Sedma kuća u tranziciji sa... Neptun retrogradan u odnosu na prošli život. Dugo razmišlja filipinac, pa je gleda, pa gleda u papir i računa nešto, pa se nakašlja (a mi se u uvo pretvorili). Kaže Astrolog Rio (regulus), "sledeće leto nećete biti više sa nama!" Kaže Maca, "pa neće bolan letovat cjele godine!" Ne! Plava gospođa sa psom će tog dana, u toliko sati otegnuti svoje papke, a svoju plavu kosu prostreće po nebeskom pašnjaku. Zadnje što će videti u trzajima smrti, biće pegavo dupe njenog psa.
"Aj Brus Li šut bolan" reče Maca, a slovenac da situaciju napravi još neprijatnijom reče da mu se pasians treći put ne otvara (što je verovatno loš znak).
U tom trenutku komemorativni skup prekine motor emigrantskog broda, osvetljen kao da su priključeni na pogon Sotone. Plava gospođa sa psom nas zamoli da je vreme da odemo sve nas isprati.
Te noći niko od nas nije oka sklopio (osim holanđanke), što zbog oranja Sv. Petra, što zbog sigurnih večnih lovišta gospođe sa psom.
Jedino je na Estreljinom brodu, dugo u noći KGB baterijska lampa bila uperena u filipinca, izvlačeći poslednji astrološki podatak od Ria: da li je sto posto siguran da je bogat. A jel muž?

Нема коментара:

Постави коментар