четвртак, 28. август 2014.

KUD PLOVI OVAJ BROD 9?

ili
"Don't Cry for Me Argentina"



Neispavani od nevremena koje je zapljusnulo celu marinu, i topova gromova koji su celu noć oparali nebo (holanđanka je rekla da joj se usled jednog udara učinilo kao da je "grom ubio"), jutro je opizdilo svom snagom svojih zraka, pa smo se svi izmigoljili iz vodenih kamp prikolica i odmah primetili da su emigranti isplovili. Kao gusari, usred olujnog mora negde na pučini nestali.
Plava gospođa sa psom kikotala se duž pontona vukući nogu u gipsu (koju smo svi ispotpisivali) i ismejavajući predskazanje filipinca Ria, praveći se da je zombi (kao igrač iz spota Thriler već zombiranog Majkla Džeksona-sem rukavice i belih čarapa koji su preparirani). Ovaj naročito živahni performans u duhu Marine Abramović prekinula je španjolka Estrelja, istrčavši raširenih ruku (kao Evita Peron iz poslednjeg pokušaja krš filma da oživi slavnu heroinu) na svoju terasu zadnje palube obrativši se licima nacije Mola P.
Proročanstvo! Proročanstvo se obistinilo!
Tog trenutka Plava gospođa sa psom se okliznula, nabila pošteno lumbalni deo i iščašila zglob na levoj ruci.
Kao opareni smo do španjolke dotrčali. Estrelja je napravila malu glumačku pauzu (duboko dišući), čekajući da se dugonogi francuzi u cipelama s platformama graciozno dovuku, i engleski par nešto sporije. "Britanci pre će bolan kiša no vas dva jarana, ajd ba" viknuo im je Maca.
Preko međunardnog sajta za upoznavanje i traženja odgovarujućih podudarnih partnera (da se ne lažemo facebook-a), po kome se poklapaju horoskopski znaci, materijalne sposobnosti, visina i dužina i boja očiju budućih parova, plus bonus slike s letovanja, španska lepotica je dobila ponudu za brak! Ni manje ni više od bogatog Jevreja. Izgovarajući svako na svom jeziku Jervejin (Jews), Maca je pogrešno razumeo ovaj homonim kao Juice (Đus), pa je zbunjen filipinca upitao kako se udaje za Đus kad je to voćka! Hanc je u šakama stegnuo par put gumeni trenažer, ne bi li se opustio.
Bogati mladoženja pozvao je Estrelju u Izrael (granični prelaz kod pojasa Gaze), da se spakuje, kupi avionsku kartu i dođe. Sve troškove će refundirati čim sleti. Im nin alu! Nema čekanja za španjolku, to je to, shvatila je nakon par (chat) poruka da je On (Jicak-Frank-nešto s kapicom na ćeli) pravi. Večeras će se spakovati, govna i slanu vodu iz tankova u marinu ispustiti (u pitanju je marina s plavom zastavom i slikom delfina), ključ od jahte u koverti na portirnici kapetinije ostaviti na ime vlasnika broda, sa pismenom porukom neopozive ostavke (uz telefon treće sestre posle nje-ako zatreba, da biznis ipak ostane u porodici). Posle ponoći taxi će je na lokalni aerodrom izvesti, i Šalom! I Low-cost! Pravac u zemlju Ofra Haze.
Moli da joj se odmah pomogne oko izbora stajlinga, na šta su se francuzi samo pogledali i pokorno u Estreljine odaje s garderobom nestali.
Amigosi, ovo je naše veče, da se ispraćaj za nevestu napravi!
Za vreme koje je curilo kao kroz peščanik, Estrelja je skrpila večeru- buritose s lukom ( i samo s tim kada se setim), otvorila par vina mešajući ih zajedno u bokal za sangriju i riohu (rioja) a pre sve toga priredila nam mali oproštajni plezir Flamenko večeri.
Svi smo posedali na ponton ispred Estreljinog broda u frotirne jastuke, natrpali papirnate tanjire specijalitetom večeri, i čekali da se Karmen pojavi... Prvi su izašli francuzi, malo nešto kenjali a zatim se podelili; Patrik će da pusti muziku, a Pascal da da znak kada da se diva (El Divo) na scenu pojavi.
Niskom, zategnutom, punđom kojom je ukroćena crna divlja vlas španske krvi, iscrtnaih očiju tamnom olovkom i senkama noći, crvenih krv karmin masnih usta, u crnoj haljini na bele tufne (kombinacija: gore kupaći iz jednog dela i dole: haljina-slučajno se podudarili), sa crvenim pupoljkom, na kraju u ruci (kompletan make up je zadržan za odlazak u verenički zagrljaj), pred nama je zaplesala temperamentnu varijaciju El Bruja španske noći. Pri prvom udaru štikle, krenuli su taktovi pevačice s glasom stogodišnjeg pušača Morave ili Drine iz neke Gipsy Kings zabiti.
Potpuno (neočekivani) izobličen izraz Estreljinog lica u patnji (imamo svi utisak da nas gleda pravo u oči, beči se i kezi-pa spuštamo pogled), zanosu, slobodi nekontrolisanih ruku, najviše je smetao gologuzom psu Plave gospođe, te je već posle druge strofe zavijanja "Tu solos Bandidos" zapenio i krenuo da kidiše i laje na našu igračicu. Koreografija je imala uspone i padove, snažnih uvijanja ekstremiteta i glumačke mimike, podsećajući na virtoznost režijskih rešenja velikana srpske koreografije Lidije (Velike) Pilipenko. Nakon par ućutkivanja nervoznog psa, Mercedes je i sama odustala od izvedbe igre do kraja, objašnjavajući da je već dovoljno nabila zglobove izvajanih kravljih članaka a do samog kraja je i onako sve isto.
Uplakanim pogledom (od buritosa koji su nam pročistili bronhije za narednih deset sezona sa gripom) pozdravili smo našu nevestu aplauzom i povicima Ole (Maca je naročito insistirao na tome).
Nakon obilne koncentracije vazduha ispunjenim varenjem luka iz naših utroba, Plava gospođa sa psom je izjavila da tek večeras vidi koliko je Estrelja lepa. Što je našoj udavači dalo povoda da izmisli dve nove priče (kako bi ostala i dalje Zvezda-Estrelja večeri); prvi da joj je izraslina na obrazu (mladež s dlakama koji ne sme da brije) sestra bliznakinja koja se nikad nije razvila (ili rodila) te ona tako jadnica jedinica (sa još pet sestara negde u Kataloniji) nikada nije sama s prirodnim pirsingom (anomalijom) na licu. Druga je još ekskluzivnija, naime jednom prilikom dok se šetala prašnjavom ulicom Madrida, kao u filmu Mal education, primetio ju je niko drugi nego lično Pikaso, na šta je Maca dodao kako u Bihaću ima Picasso (sa dva s) disko klub. Zaslepljen njenom divljom lepotom (žene s bradom, sestrom bliznakinjom Končite Vurst) odmah je poželeo da sačini portret, i ako se u proračunu smrti slavnog slikara i rođenja njegove muza desio jedan disbalansni plus-minus od deceniju i pol.
Već mamurni od dodatnih isparenja slatkog vina, pomogli smo da se fiesta završi a naša Estrelja za medeni odlazak pripremi (jedino je holanđanka ostala iznad velikog ovala s buritosima ne bi li isplakala još koju).
Možda nikada nećemo saznati ko se krija iza lica Mona Lize, ali ćemo jednog dana možda otkriti zagubljeni portret Estrelje čuvenog slikara Pikasa (i sestru bliznakinju u labaratoriji za beningne mladeže).
Duboko u noći nebom iznad Mola P. je ponovo proparao jak zvuk, ovog puta motora aviona easy travel kompanije Hebreh-free-fly, spuštajući je negde istočno od nas na zid plača i ludi kamen Riovog proročanstva.
Viva Estrelja!


Нема коментара:

Постави коментар