четвртак, 28. август 2014.

KUD PLOVI OVAJ BROD 14?



Ja se naravno sa Mola P, kao svaki pošten Srbin za Beograd vraćam svojim olupanim autom za koji i dalje plaćam kredit. Na svakoj granici carinici me pregledaju iznad i ispod kao da u gepeku švercujem (Macin) kalašnjikov. U Beogradu, u ulici gde zadnjih deset godina stanujem mesto za parking od moćnih nabildovanih tatinih klinaca ne pronalazim, pa se štekujem kod Zavoda za vremenske nepogode (koji je pod stačajem i naravno čeka se neki pošteni javni konkurs po nepartijskoj liniji za novog direktora) jer tu mesto uvek uglavim.
Otključavam stan, tanušni sunčev zrak pada mi na parket (pozdrav sa mora). Vadim sliku pokojnog psa Terija i stavljam na policu sa nakeženom familijom sa nekog ispraćaja ili svadbe, u džepu napipavam nemački otvarač (što švaba napravi, to jedino rus može da rastavi-izvor Maca). Pripremam espresso sa svoje Gorenje mašine za kafu i hvatam misli...

Kroz nekoliko godina slovenački par se razveo. On je brakorazvodnom parnicom dobio brod, a ona se preudala za stjuarda filipinca i usvojila svu njegovu decu (i tim činom znatno podigla natalitet svoje zemlje). Nekoliko meseci kasnije obezbedila je celoj njegovoj porodici posetu u Ljubljani (i Mariboru), a oni su već treći dan, moleći se Bogu zemlje, vatre i vode, poželeli da se vrate svojoj kući i ne legnu u krevet depresivni pre devet. Plava gospođa sa gologuzim psom vrlo brzo nakon našeg letovanja je zaorala nebeske svodove, pa je kompletno bogatsvo ostavila svom psu. Po njegovom nahođenju novac će se raspoređivati a po potrebama trošiti i po mogućnosti na uzgajanje nove vste Golokožog Meksičkog psa sa presađenim umetkom avganistanskog hrta. Vlasnik jahte sa imenom pokojnog psa prodao je brod Terry, kupio novog psa i kuću u Cirihu. Engleski bračni par, napokon se Undergroundom uz propusnice uštekao na prijem Elizabete 2, ali samo kao posluga. Đuzepe je dobio još jednog sina, pa danas plovi morima uz pomoć svojih naslednika. Njegova žena je i dalje lepotica kao voditeljka sa RAI una ili raspevanog Sanrema. Francuzi su se povezali sa Macinim sugrađaninom Andrejom, poznatim hermafrodit manekenom koji je u međuvremenu promenio pol. Danas uspešno rade kao dekorateri svečanosti poput venčanja ili pričesti, osunčani poslednjom tehnologijom krema za potamljivanje i prženja dlaka. Estrelja se nakon neuspešnog pokušaja bogate udaje za Isaka Jevreja  preselila u Rusiju i otvorila agenciju "El toro" za poslovnu pratnju. I dalje je u kontaktu sa Babom Macom, koji svaki put dobija popust kada "poslom" skokne u Moskvu. Bosanac Maca preregistrovao je svoj biznis u Albaniju, sa ispostavom za Irak, Iran i Ukrajinu. Hanc se nakon povratka za domovinu oženio sestričnom poznate nemačke pevačice Nene, čiji se roditelji i šira familija izdržavaju od predprodaje tetkinog izanđanog hita Nojn und ahcih luft balon. Svake godine sa ženom volontira na oktober festu u tradicionalnoj nošnji. Holanđanka je na oba oka nekoliko puta operisala kataraktu. Tako iseciranim očima haškom presudom su zabranjene suze, pa ih povremeno orosi veštačkom patnjom ili jednostvano rokne u sebe prekomerenu dozu tableta za sreću.
A ja?, ja prihvatam ponudu da objavim ovaj "(ne) putopis" (tako mi šerpasa) već roman ili knjigu. Od izdavača umesto honorara očekujem da na Dunavu ili Savi okupi celu ekipu čuvenog Mola P. Da zaplovimo opet vodama ljubavi na pučini sna, jer niko ne zna šta more sprema. 
Reče moj pokojni otac nekada davno: "Ti od pisanja nećeš umreti ali od gladi hoćeš, te se vataj knjige i škole a sada kakvog valjanog posla!"
Alarm podešen na novo jutro i realnost. Tonem u san i otvaram vrata nebeskog raja.

Kakvo leto.

Нема коментара:

Постави коментар