понедељак, 19. октобар 2009.

Udruženje baletskih umetnika Srbije


U Foajeu II galerije Narodnog pozorišta u Beogradu u petak 23. oktobra sa početkom u 13 časova održaće se ceremonija dodele nagrada iz oblasti baletske umetnosti. Ovogodišnje nagrade udruženja ponele su sa punim pravom dve dame, i to jednu za prestižnu životno delo i drugu za najveća dostignuća u protekloj godini iz oblasti baletske umetnosti. Principi obe nagrade ustanovljeni su statutom udruženja pa tako je ovog puta došlo do odstupanja sa nagradom "Dimitrije Parlić" koja se po pravilu nagrade dodeljuje najboljem baletskom, plesnom ili koreografskom delu u protekloj sezoni. Komisija koja odlučuje o ovoj vrsti nagrade donela je odluku da ni jedno od ostvarenja u protekloj bogatoj baletskoj produkciji ne ispunjava uslove, te su nagradu bez zadrške sa punim pravom dodelili prvakinji Ani Pavlović. Svakako da je Anin doprinos srpskoj baletskoj umetnosti bezgraničan i njen visoko profesionalni stepen daleko ispred svih, nagrada "Dimitrije Parlić" bez okolišanja i treba da pripadne njoj.
Ovogodišnja nagrada za životno delo pripala je pedagogu, autoru stručne baletske literature i dugogodišnjem direktoru zlatnog perioda baletske škole "Lujo Davičo" gospođi Kseniji Kecojević. Ovoj akademskoj pripadnici retkih baletskih stručnjaka u Srbiji, iskreno se nadamo da će ovo biti tek mali podstrek da svoje znanje i dalje usmerava kako kroz stručnu literaturu tako i kroz savete svojim mlađim kolegama.
Ovogodišnje nagrade Udruženja baletskih umetnika u blistavom sjaju dva doajena, dve dive i bez zadrške dva maga baletskog neba Srbije gospođa Ksenija Kecojević i gospođa Ana Pavlović.

Нема коментара:

Постави коментар