четвртак, 29. октобар 2009.

Masonerija u Srbiji


U Srbiji trenutno postoji devet loža i uz Španiju to je najveći broj masonskih loža u jednoj zemlji.
Tokom prošlog vikenda delegacije Velikog Orijenta Francuske u Beogradu obavila je čin afilijacije tzv. Unošenje svetlosti kojim je pet bivših slobodno-zidarskih loža Velike Nacionalne Lože Srbije kolektivno prešla pod zaštitu Velikog Orijenta Francuske.
Veliki Orijent Francuske okuplja 54 lože među kojima su i lože iz Srbije, Bugarske, Poljske, Češke, Rusije i Makedonije.
Važno je reći da je ovo akt homogenizacije masonske misli i pokreta na tlu Srbije jer je afilijacija urađena na bratski i tolerantan način. Konstitucija dva pola masonskog pokreta u Srbiji - Velikog Orijenta Francuske i Regularne Velike Lože Srbije, doprineće da se formalno različiti pristupi, a suštinski slični , objedine u jednu konstruktivnu i nadasve bratsku slobodnozidarsku misao u Srbiji. Važno je uvek podsećati da slobodno zidarstvo nije nikada imalo antireligiozne komponente, a kako mnogi insinuiraju. Zalaganjem za tzv. "laicizaciju" za jedan proces razdvajanja crkvenih i društvenih interesa, koji je sigurno u interesu svih a koji se najbolje ilustruje citirajući Aragona : "Oni koji veruju u nebo i oni koji ne veruju u nebo će ipak moći da se slože i žive zajedno".
Ulazak u slobodno zidarstvo je lična odluka, akcija pojedinaca koja odgovara njegovom filozofskom stavu i potrebi daljeg usavršavanja. I pored toga što postoje različiti stavovi o masoneriji , osnovna orjentacija je bazirana na delovanju u humanitarnim načelima. Biti slobodni zidar ne isključuje pravo da svako ima svoje zanimanje i društvenu i političku aktivnost i poziciju na profanom nivou.

Нема коментара:

Постави коментар