понедељак, 4. мај 2009.

U slavu života

Narodno pozorište u Beogradu poverenje je poklonilo dvojici mladih koreografa - Zoranu Markoviću, slobodnom umetniku, koreografu i pedagogu, koji je sa Mašom Kolar pripremio dvadesetominutni „Interval“ - balet na muziku Lajka Feliksa i Aleksandru Iliću, solisti Baleta Narodnog pozorišta, za četrdesetominutni balet „Viva la vida“ inspirisan životom i slikama Fride Kalo.
Obe premijere predstavile su igrače u sjajnom svetlu. Nabijeni energijom, poletom, savremenim pokretom koji konačno „okreće list“ i raskida sa neoklasikom - igrači su isprovocirali burne i dugotrajne aplauze publike. Pokazali su se dostojni svake svetske scene i(li) festivala na koje Balet Narodnog pozorišta sve ređe odlazi.
„Interval“ sa osam izvođača ipak je u prvi plan izbacio solistkinju Tamaru Ivanović. Zablistala je u novom svetlu i pokazala kakav repertoar odgovara njenom temperamentu. Ipak, oni koji su nedavno u okviru Beogradskog festivala igre videli nastup Kulberg baleta iz Švedske - na (istu) muziku Lajka Feliksa, sa skoro identičnim kostimima - mogli su da pronađu i analogiju Markovićeve sa koreografijom Johana Ingera. I, koliko god je logično da se koreograf na početku karijere osloni na slavni uzor ostaje pitanje gde je granica originalnosti.
Aleksandar Ilić je pred sebe postavio složeniji zadatak. Izbegavši narativnost uspeo je da dinamični i dramatični život Fride Kalo pretvori u poemu o životu i hrabrosti uopšte. Odličan ansambl, u kome su svi imali podjednako važne zadatke, atmosferom je dočarao univerzalnu priču, ali sugerisao i slikarstvo slavne Meksikanke. Koreografski dosledno ispisan omaž jednom životu, Ilića je predstavio kao inventivnog stvaraoca. Ali, i više od toga - kao talentovanog umetnika predstavio ga je duh koji je uneo u „Viva la vida“: osećanja koja su oscilirala od bola (Milan Rus), preko očajanja (Olga Olćan) do parodije (Svetozar Adamović) i smeha. Humor kojim je predstava zračila ni u jedom momentu nije „skliznuo“ u kerefeku i jeftinu dosetku.
Pokazalo se da je i bez velikih sredstava moguće prirediti odlično pozorišno veče - možda baš onda kad se osloni na mlade stvaraoce.
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=12&status=jedna&vest=144565&title_add=U%20slavu%20%C5%BEivota

Нема коментара:

Постави коментар