субота, 2. јануар 2010.

IN MEMORIAM

Zaspao je princ. Vest nas je ošinula posred srca, otišao je zauvek Rade Vučić(61), prvak beogradskog baleta i direktor baleta Pozorišta na Terazijama.
Baletsko obrazovanje stekao je u baletskoj školi "Lujo Davičo" u Beogradu (1962-1965) kod pedagoga Nine Kirsanove, Danice Živanović, Tilke Jakovljević i Mire Nikolić.
Karijeru je započeo u Srpskom Narodnom pozorištu u Novom sadu, a potom je prešao u Narodno pozorište u Beograd gde je 1972. postao prvak baleta. Prefinjene figure, gotovo apolonske pojave Rade Vučić tumačio je celokupne prvačke role. Za to vreme njegova karijera imala je nekoliko prekretnica, svakako da je ostao zapažen kao učesnik Međunarodnog konkursa za mlade igrače u Moskvi(1973), njegov lični interes ostala je matična kuća u Beogradu pa je tako u nekoliko navrata odbijao angažmane van nje. Ostaće poznat po kreaciji Don Hozea u baletu Karmen, gde je svojom poetičnošću i senzibilitetom ostavio veliko nasleđe ne samo u ovoj ulozi nego i velikom broju klasičnog baletskog repertoara.

Нема коментара:

Постави коментар